Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

+34 944 001 133

oee@oeegunea.eus

MENDIKO ESKIATZAILEEN DIETA, LEHIAKETA AURRETIK ETA LEHIAKETA OSTEAN

Egileak:

ELENA DIAZ EREÑO *

FÁTIMA RUIZ LITAGO *

JAVIER GIL GOIKURIA *

AMAIA IRAZUSTA ASTIAZARAN **

JON IRAZUSTA ASTIAZARAN *

JAIME ZUBERO LINAZA *

SUSANA GIL OROZKO ***

* Fisiologia Saila. Medikuntza eta Odontologia Fakultatea. Euskal Herriko Uni- bertsitatea. ** Erizaintza Eskola. Euskal Herriko Unibertsitatea. *** Soin Hezkuntzako Euskal Erakundea (SHEE – IVEF).


Sarrera

Helburuak

 

HELBURUA

XXIX Copa de Regil (2004) proban parte hartu zuten mendiko eskiatzaileen lehiaketan izandako dietari buruzko azterketa.

Metodoak

 

MATERIALAK ETA PROZEDURAK

Parte hartu zuten 20 gizonezko lehiakide aztertu ditugu, 34.4 (+9.4) urtere- kin eta 73.7 (+9.4) kg-ko pisuarekin. Lehiaketa aurretik, bitartean eta ondorengo bi egunetan izandako dietari buruzko informazio zehatza jaso genuen. Horretarako, kirolariek, nutrizioari buruzko inkesta mota bat bete zuten 4 eguneko janari eta edari guztiari buruz. Jasotako datuak Alimentación y Salud (Mataix) programa informatikoarekin aztertu ditugu.

Emaitzak

 

EMAITZAK

Lehiaketa osteko egunetan hartutatako kaloria kopurua nabarmen txikiagoa da. Lehiaketa aurretik 3454 Kcal eta lehiaketaren egunean 3473 Kcal, ondorengo bi egunetan 2513 eta 2669 Kcal hartzen dituzte.

Lehiaketa aurretik eta lehiaketaren egun berean hartzen duten proteina kopurua gomendatutakoa baino handiagoa da, 2.02 eta 1.66 gr/Kg-koa, hurrenez hurren. Gomendioaren azpitik gelditzen da hurrengo egunetakoa: 1.23 eta 1.38 gr/Kg-koa, hurrenez hurren.

Karbohidratoen kopurua kasu guztietan gomendatutakoa baino txikiagoa da eta nabarmen gutxitzen da lehiaketa ondorengo egunetan.

Gantzen kontsumoa oso altua da ikertutako lau egunetan, energiaren % 30etik gora alegia.

Azkenik, E bitaminaren kopurua nahikoa da lehiaketa aurreko egunean eta lehiaketaren egun berean (gomendiotik gora, % 170etik % 150era bitaretan) eta lehiaketa osteko egunetan oso baxua (% 76koa eta % 61ekoa).

Ondorioak

 

ONDORIOA

Ateratako emaitza hauekin esan dezakegu kirolariek lehiaketa ostean gutxiago zaintzen dutela euren elikadura eta, aldi berean, gaizki egiten dutela modu egokian suspertzeko beharrezkoak diren mantenugaiak eta kaloria kopurua berreskuratzeko prozesua.

Bibliografia

Azken Berriak

OEEren Osasun Biltzarraren ahozko komunikazioen aurkezpenak ikusgai
Urriaren 25ean Zornotzan egindako Osasun Biltzarraren bideoekin jarraituz, aste honetan ahozko komunikaziopen aurkezpenak  aurkituko dituzue ondoko loturan: https://youtu.be/5-9n9WMRQFc Ahozko komunikazioak: - 01:45:37 "Heriotza eta dolu...
OEEren Osasun Biltzarraren bigarren mahai-ingurua ikusgai
Urriaren 25ean Zornotzan egindako Osasun Biltzarraren bideoekin jarraituz, aste honetan bigarren mahai-inguruan parte hartu zuten osasun-arloko profesionalen hitzaldiak aurkituko dituzue ondoko loturetan: Bigarren mahai ingurua: "Betiko gaix...

Berri +

Ugarteburu sariak
Egin bazkide
Gizarte-sareak
facebook twitter
Laguntzaileak
Eusko Jaurlaritza
Bai Euskarari

©OEE

Diseinua: Di-Da Garapena: Bitarlan