DIETA DESOREKATUA UNIBERTSITATEKO IKASLEETAN
Egileak: I Hoyos2 , A Irazusta1 , E Díaz2 , F Ruiz2 , L Gravina2 , J Gil2
1Erizaintza Saila. Erizaintzako U. Eskola; 2Fisiologia Saila. Medikuntza eta Odontologia Fakultatea; Euskal Herriko Unibertsitatea
Sarrera
SARRERA
Gaixotasun kardiobaskularrak ekiditeko dietak duen garrantzia eztabaidaezina da. Gaitz hauek ekiditeko dieta orekatuaren beharra nahitaezkoa bihurtzen da.
Populazio-talde batzuek, gazteek kasu, gaur egungo bizi-ohiturak direla eta, elikadura-ohitura eta eredu dietetiko desegokiak bereganatzeko erraztasun handiagoa dute. Beraz, hauen elikadura-ohiturak ezagutzea oso garrantzitsua izango da.
Helburuak
METODOAK
Ikerketan Euskal Herriko Unibertsitateko zozketaz aukeratutako 111 ikaslek parte hartu zuten, 75 neskak eta 36 mutilek. Ikasleen batez besteko adina 18,3 urtekoa zen.
Elikaduraren azterketa hiru egunetako dietaren autoerregistroaren bidez egin zen.
Kontsumitutako elikagaiak, elikagaien piramidean oinarrituta, taldeka banatu genituen eta hauek Sociedad Española de Nutrición Comunitaria-k (SENCak) espaniar estatuko populazioari egindako gomendioekin konparatu genituen.
Emaitzak
EMAITZAK
Emaitzak ondorengo taulan laburbildu ditugu. Lehenengo zutabean ikasleek elikagai-talde bakoitzean jandako batez besteko anoa edo errazio kopurua azaltzen dira eta bigarren zutabean SENCen gomendioak.
Taulan adierazten den bezala, ikasleen dietak oso pobreak dira zituen taldeko elikagaietan, barazkietan, frutetan, lekale eta fruitu lehorretan. Gabezia txikiak aurkitzen dira ere esneki eta arrainen taldeetan. Bestetik, gehiegizko ahoratzeak dituzte haragien taldeko elikagaietan, hestebeteetan, gozoki eta guruinen taldean.
Ondorioak
ONDORIOAK
Ikasleen elikadura aztertuta, oso desorekatua dela esan dezakegu. Bertan ikusten dugu gantz-azido aseetan aberatsak diren elikagaien ingesta oso altua dela, eta bestetik osasungarriak diren elikagaien ahoratzea oso urria dela.
Ikasleek hartutako errazioak SENCen gomendioak
Zituen taldea 2,3 errazio/egunean 4-6 errazio/egunean
Barazkien taldea 0,9 errazio/egunean > 2 errazio/egunean
Fruten taldea 1,4 errazio/egunean > 3 errazio/egunean
Olio taldea 4,6 errazio/egunean 3-6 errazio/egunean
Esnekien taldea 1,85 errazio/egunean 2-4 errazio/egunean
Arrainen taldea 2,9 errazio/astean 3-4 errazio/astean
Haragien taldea 7,6 errazio/astean 3-4 errazio/astean
Lekaleen taldea 1,7 errazio/astean 3-4 errazio/astean
Fruitu lehorren taldea 1,7 errazio/astean 3-7 errazio/astean
Hestebeteen taldea 4,1 errazio/astean Noizbehinka
Gozokien taldea 3,4 errazio/egunean Noizbehinka
Opilen taldea 1,8 errazio/egunean Noizbehinka
Ikerlan hau Eusko Ikaskuntzak emandako diru-laguntzari esker egina izan da.