Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

Osasungoa Euskalduntzeko Erakundea

+34 944 001 133

oee@oeegunea.eus

25. Osasun Biltzarra: Osasuna eta Kirola

5.4 Lehiaketaren inguruko dieta kategoria desberdinetako emakume futbolariengan

Egileak: IRATI UGALDE ELORRIAGA, SUSANA MARIA GIL OROZKO, JOSE ANTONIO LEKUE, JON IRAZUSTA ASTIAZARAN, LEYRE GRAVINA ALFONSO

0


pdf  LEHIAKETAREN INGURUKO DIETA KATEGORIA DESBERDINETAKO EMAKUME FUTBOLARIENGAN

Sarrera

Futbola intentsitate altuko jarduera fisikoa eta jarduera moderatuko ekintzak txandakatzen dituen kirola da. Etengabeko intentsitate-aldaketa horiek zenbait aldaketa metaboliko sortarazi ditzakete, besteak beste, min muskularra, estres oxidatiboa, hantura edota lesioak. Era honetan, eguneko gomendioak jarraitzen dituen nutrizio orekatua eta makronutrienteen ahoratze egokia errendimendurako funtsezkoak izan daitezke, ondorengo errekuperazioa ere erraztuz. Elikagaien selekzio egokiak eta ahoratze momentu edo timing aproposak lotura zuzena dute lehiaketan emango den errendimenduarekin.

Helburuak

Beraz, ikerketa honen helburua, elitea (emakumezkoen 1. maila) eta azpi-elitea (emakumezkoen 2. maila) kategoria desberdineko emakumezkoen futbol jokalarien lehiaketaren aurretiko eta ondorengo dieta aztertzea da.

Metodoak

Athletic Clubeko elite taldeko 12k eta azpi-elite taldeko 16 jokalarik hartu zuten parte ikerketan. Jokalarien ahoratze-datuak hiru eguneko nutrizio erregistroan zehaztu ziren; partidaren aurreko eguna, partidaren eguna eta partidaren ondorengo eguna. Jokalariei eguneroko dieta arrunta jarraitzeko gomendatu zitzaien, edozein elikagai, janari zein edari batzearekin batera.

Emaitzak

Emaitzek adierazi dutenez, bai eliteko zein azpi-eliteko taldeek makronutriente eta behar nutrizionalekiko energia osoan gabeziak izan zituzten. Karbohidratoen portzentajeak ahoratzearen ekarpenean erakutsitako datuek eguneko gomendioetara iristen ez direla erakutsi dute, eliteko taldearen kasuan modu esanguratsuan nagusiagoak diren arren. Zuntzari dagokionean eliteko taldeak ahoratze handiagoa egin arren, ez eliteko ezta azpi-eliteko taldeek ere ez dute gomendaturikoa betetzen. Lipidoen (koipeak) kasuan aldiz, kategoria baxuagoko jokalariek gomendioaren gainetik ahoratzen dute. Bestetik, eliteko jokalariek gomendioen baloreak betetzen dituzte. Orokorrean goi-mailako kirolarien dieta egokiagoa izan dela ikus daiteke nahiz eta partidu ondorengo egunean energia jaitsiera nabaria ematen den, behar energetiko argia antzemanez. Gainera, partidaren egunean eta ondorengoan, karbohidratoen kontsumoa eskasagoa erakusten dute bi taldeek, azpi-eliteko taldean nabariagoa izanik. Gainera, gehiegizko koipe eta proteinen ahoratzea ematen da jokalari honengan.

Ondorioak

Laburbilduz, desberdintasun nabariak aurkitu dira elikadura-jarraibideetan eliteko eta azpi-eliteko taldeen artean, goi-mailako futbolariek makronutrienteen ahoratze kontrolatuagoa daramatela baieztatu delarik. Honela, lehiaketaren inguruan nutrizioaren kontrola gomendagarria liteke kirolariaren errendimendu optimo eta errekuperazioan laguntzeko.

Azken Berriak

Hitzez hitz, etorkizuna berreraiki
Euskaraldia datorren hilabetean izango da eta Debabarreneko Osakidetzako osasun-zentro eta ospitaleetan ekintza ugari antolatu dituzte Debabarreneko ESIko Euskara Batzordeko boluntarioek. Langileak izen-ematera animatzeko, adibidez, soilik ESI...
Osagaiz aldizkariaren zenbaki berria sarean dago
Osagaiz osasun-zientzien aldizkariaren zenbaki berria sarean dagoela jakinarazi nahi dizuegu. OEE-Osasungoa Euskalduntzeko Erakundeak eta UEU-Udako Euskal Unibertsitateak egindako argitalpenean, medikuntzari buruzko denetariko artikuluak aurkituko ...

Berri +

Ugarteburu sariak
Egin bazkide
Gizarte-sareak
facebook twitter
Laguntzaileak
Eusko Jaurlaritza
Bai Euskarari

©OEE

Diseinua: Di-Da Garapena: Bitarlan